Šakočių muziejus „Romnesa“
Jaskonys - kaimas Druskininkų rajone, nuo Druskininkų nutolęs 3 km. Čia įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Ignė“ ir konditerijos gaminių įmonė „Romnesa“, kurios jau 20 metų pagrindinė veikla – šakočių kepimas.
„Romnesos“ savininkui Romualdui Spuliui, mintis atidaryti šakočių muziejų, pasak jo paties, kilo tada, kai šakočių kepimo verslas tapo gyvenimu, o lietuvių nacionalinės virtuvės istorija tapo neatsiejama gyvenimo dalimi. Įmonės vadovas, daiktus susijusius su šakočių kepimu ir ingredientais įeinančiais į šakočių sudėtį rinko įvairiausiais būdais, jų ieškodamas ne tik Lietuvoje, bet ir už gimtojo krašto ribų.
R. Spulio vadovaujamos įmonės konditeriai iškepė didžiulį 3 metrų 72 centimetrų aukščio ir beveik 86 kg. sveriantį šakotį, kuris tapo Gineso rekordininku. Neturint kur jo eksponuoti, 2015 m. gegužės 30 d. Jaskonyse atidarytas, galbūt pirmasis pasaulyje, šakočių muziejus. Muziejaus atidaryme dalyvavo gausus būrys svečių. Simbolinę raudoną juostelę perkirpo muziejaus siela Romualdas Spulis ir Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas. Desertu kvepiantį muziejų pašventino Ratnyčios klebonas Žydrūnas Kuzinas. Anot muziejaus įkūrėjo R. Spulio, muziejaus esmė yra ta, kad čia yra rodomi šakočio analogai, kurie kepami kitose šalyse – Vokietijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Vengrijoje, Japonijoje. Nors šakočių kepimo principas yra panašus, bet visų šalių kepami šakočiai labai skirtingi. Apsilankę muziejuje sužinosite kuo skiriasi lietuviškas šakotis nuo vokiško „bankucheno“, sužinosite kaip seniau buvo kepami šakočiai, kokia įranga buvo naudojama. Muziejuje pamatysite ne tik karvę, nes šakotis be pieno nebūtų šakotis, bet ir senas sviestamušes, pieno seperatorius, sužinosite kaip išgaunamas sviestas, grietinė. Be grūdo taip pat nepavyktų iškepti šakočio, taigi čia eksponuojami pjautuvai, sietai, spragilas, grūdų kuliamoji, valomoji, girnos, parodančios kaip grūdai tampa miltais. Šio deserto viena iš pagrindinių dalių yra kiaušiniai. Čia pamatysite kiaušinių ekspoziciją nuo putpelės iki stručio kiaušinio, svarstykles kiaušiniams sverti, tyrnio nuo baltymos atskirtuvą. Muziejuje eksponuojamos tešlos maišyklės, įvairių laikmečių šakočių kepimo krosnys, keptuvės, formos, netgi senovinis medsukis, nes kol nebuvo cukraus į šakočio tešlą buvo dedamas medus. Čia pamatysite kulinarinį tešlos dalintuvą, vokiško „bankucheno“ formą su ragais, prieš šimtmetį naudotą miltuotų maišų išdaužymo mašiną.
„Romnesoje“ iš anksto galima užsisakyti edukacinę programą „Parodomasis šakočio kepimas“, kurioje sužinosite ir šakočio istoriją, kaip ir iš ko jis kepamas, kuo šakočiai skiriasi. Turėsite galimybę ne tik gyvai pamatyti visą kepimo procesą, bet ir patys kepti šį skanėstą, o vėliau skanauti pačių išsikepto šakočio. Pasijusite tikru kulinaru ir patirsite saldžią pramogą.
„Ramnesos“ savininkas Romualdas Spulis neišsivaizduoja arbatos puodelio be šakočio ir toliau domisi šio deserto istorija ir tradicijomis, todėl gali daug ir įdomiai papasakoti, atskleisti šakočio istoriją nuo XV amžiaus ir įrodyti, jog Lietuva verta vadintis šakočių tėvyne.
Apsilankę muziejuje, sudalyvavę edukacinėje programoje „Parodomasis šakočio kepimas“ sutiksite su šakočių žinovo Romualdo Spulio žodžiais - „ne gintaras yra tikrasis mūsų auksas, o šakotis“.
Pavadinimas
|
Šakočių muziejus „Romnesa“
|
Svetainės adresas
|
Nėra
|
El. pašto adresas
|
Nėra
|
Tel. nr.
|
8 606 00 016
|
Apskritis
|
Alytaus apskr.
|
Rajonas
|
Druskininkų sav.
|
Seniūnija
|
Viečiūnų sen.
|
Adresas
|
Vienkiemių g. 3, Jaskonių km.
|
WGS
|
53.988495, 24.046727
|
LKS
|
5983440, 503064
|